Rośnie odsetek zachorowań na parkinsonizm?
21 czerwca 2016, 11:05W ciągu 30 lat jakie upłynęły pomiędzy rokiem 1976 a 2005 zwiększył się odsetek przypadków choroby Parkinsona i parkinsonizmu, informują specjaliści z Mayo Clinic. Szczególnie widoczne jest to wśród mężczyzn w wieku 70 lat i starszym. To pierwsze badania pokazujące rosnący odsetek zachorowań.
Zaparcia zwiększają ryzyko chorób i niewydolności nerek
22 listopada 2016, 06:40Zaparcia zwiększają ryzyko chorób nerek.
Mango na nieswoiste zapalenie jelit
4 sierpnia 2017, 05:23Jedzenie mango korzystnie wpływa na stan zdrowia ludzi z nieswoistym zapaleniem jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD).
Choroba z przyspieszenia zegarów biologicznych
4 stycznia 2018, 11:55Międzynarodowe badanie pokazało, że śpiączka afrykańska, jedna z najbardziej śmiertelnych chorób tego kontynentu, jest zaburzeniem rytmów okołodobowych. Widoczne jest przyspieszenie zegarów biologicznych, które kontrolują cały szereg funkcji fizjologicznych, nie tylko sen.
Lek na astmę pomaga w walce z demencjami
11 czerwca 2018, 11:03Za pomocą zileutonu (leku sprzedawanego pod nazwą ZYLFO) udało się u myszy odwrócić objawy demencji wywołane patologią białka tau.
Wyrostek robaczkowy wiąże się z zapoczątkowaniem choroby Parkinsona
5 listopada 2018, 11:41Usunięcie wyrostka robaczkowego w młodym wieku zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona (ChP) o 19-25%.
„Londyński pacjent”, drugi w historii przypadek remisji wirusa HIV-1
5 marca 2019, 09:35W dzisiejszym numerze Nature zostanie opisany przypadek drugiej w historii remisji HIV-1. Część naukowców sądzi, że z organizmu „londyńskiego pacjenta” wirus został całkowicie usunięty. Byłby to drugi tego typu przypadek po „berlińskim pacjencie”, którego wyleczono z HIV przed 12 laty.
Duża ilość błonnika w czasie ciąży wiąże się z niższym ryzykiem celiakii u dzieci
7 czerwca 2019, 09:35Wysokie spożycie błonnika w czasie ciąży wiąże się z obniżonym ryzykiem celiakii u dzieci. Eksperci z Norwegii stwierdzili, że na każdy 10-g wzrost ilości błonnika w diecie ciężarnej przypadał 8% spadek ryzyka celiakii u dziecka. W grupie z największym spożyciem błonnika (powyżej 45 g dziennie) ryzyko było o 34% niższe, w porównaniu do grupy z najniższym spożyciem (poniżej 19 g dziennie). Z najniższym ryzykiem wiązało się raczej spożycie błonnika z owoców i warzyw niż ze zbóż.
Na glinianej tabliczce sprzed 2700 lat odkryto demona wywołującego epilepsję
27 grudnia 2019, 08:44Na glinianej tabliczce-tekście medycznym sprzed 2700 lat znajduje się niezauważony dotychczas rysunek przedstawiający demona, który powodował epilepsję. Troels Pank Arbøll, asyriolog z Uniwersytetu w Kopenhadze badał glinianą tabliczkę przechowywaną w zbiorach Vorderasiatisches Museum w Berlinie, gdy na odwrocie zauważył częściowo zniszczony rysunek
Koronawirusy i nietoperze: miliony lat wspólnej ewolucji
29 kwietnia 2020, 12:16Nietoperze to niezwykle pożyteczne zwierzęta. Zapylają rośliny, zjadają insekty, również te przenoszące niebezpieczne choroby i rozsiewają nasiona, pomagają w regeneracji lasów tropikalnych. Jednocześnie, podobnie jak wiele gatunków ssaków i ptaków, są naturalnymi rezerwuarami koronawirusów.